A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 4.

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 4.

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-02-23 10:44 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

4. hét - Akikre büszkék vagyunk:
Winter Ilona, Iványi Dalma, Dr. Schmidt Péter, Bayer Mihály, Dr. Gschwindt András, Várkonyi János

10-12 alkalommal szeretnénk bemutatni Önöknek a megyében elsők között megalakult mezőberényi Értéktár listáját. A részletes leírások olvashatók: https://www.mezobereny.hu/s/hir/972/Telepulesi-Ertektar

 

 
Bayer Mihály munkássága
Bayer Mihály Mezőberényben született. Magyarország egyik legtapasztaltabb diplomatájaként számos helyen szolgálta a hazát és számos kitüntetés birtokosa. (pl. „Év diplomatája 2013-ban” nemzetközi díj) Számos szakértői munkacsoport meghatározó tagja, koncepciók kidolgozója, koordinátora, delegációk vezetője: Egyik meghatározó tagja volt a magyar-izraeli kapcsolatok helyreállítása koncepciójának kidolgozására és végrehajtására létrehozott szakértői munkacsoportnak, 1992-ben elindította azt a folyamatot, melynek eredményeként a magyar olajipar olajkutatási koncessziós jogokhoz jutott a Jemeni Köztársaságban. Nevéhez fűződik a magyar-kínai bilaterális emberi jogi párbeszéd koncepciójának kidolgozása és az együttműködés létrehozása 2000-ben. 2007-ben koordinátorként, majd chisinaui nagykövetként összefogta és szervezte az Európai Unió történetében első Közös Vízumkérelem-átvevő Központ felállítását és működését. A 2009. január 26-27-ei budapesti Nabucco csúcsértekezlet szervezője. 2009. január-július között a magyar delegáció vezetője a kormányközi konferencián. 4 évig Kijev- nagyköveti megbízásban dolgozott. 2014. az arab világba tért vissza a Kuvaiti Nagykövetségre. Pályája során sokat tesz, tett a diplomácia területén Magyarország megítélése érdekében. 2014. évben „Mezőberény Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozta a város Bayer Mihály részére.
 
 
 
 
---------------------------------------------------------------
Winter Ilona kosárlabda pályafutása
Winter Ilona válogatott kosárlabdázó Mezőberényben született és tanulmányait is szülővárosában végezte a gimnázium befejezéséig. Molnár Miklós edző hatására korán, 13 évesen elköteleződött a kosárlabda iránt. Négyszer nyert Országos Középiskolai Bajnokságot, s ez idő alatt a mezőberényi NB-II-es csapatban is játszott. Utolsó gimnáziumi éve alatt kiválasztás útján bekerült az ifjúsági válogatottba, majd az érettségi után 1973-ban Miskolcra igazolt az NB-I-es DVTK-ba, ahol a Vidék Legjobbjaként 5. helyezést ért el a csapat. A Magyar Női Kosárlabda-válogatottba 10 éven keresztül játszott és 267-szer öltötte magára a címeres válogatott mezt. 1984-ben az olimpiai selejtező tornán Kubában női válogatottunk kimagasló eredményt ért el, kivívta a hatos döntőbe jutást. Sportsikere remek példa arra, hogy a tehetség szorgalommal, kitartó, becsületes munkával egy kisvárosból is kiemelkedhetnek. Életútja bizonyítja a mai fiatalság számára, hogy van esély a sportban is maradandót alkotni. Tudását, szakértelmét a mezőberényi kosárlabda utánpótlás-nevelésben kamatoztatja. Városunk Winter Ilona részére 2017. évben a „Mezőberény Sportjáért” elismerést adományozta.
 
 
 
 
-------------------------------------------------------------
Iványi Dalma kosárlabda pályafutása
Iványi Dalma mezőberényi gyökerekkel rendelkezik. Iványi Dalma eddigi életét a kosárlabda sport határozta meg. Ő volt az első magyar női kosárlabdázó 1999-ben, aki játszott az WNBA-ben, ahol összesen 5 szezont játszott nyaranta. Az összes korosztályos válogatott tagja volt, legnagyobb sikere az U18-as válogatottal az Európa Bajnokságon elért harmadik hely. 1995 óta a felnőtt válogatott tagja volt, melyben négy alkalommal játszott az Európa-bajnokságon és az 1998-as női kosárlabda-világbajnokságon is. A tízszeres magyar bajnok, nyolcszoros kupagyőztes, kétszeres Euro liga-bronzérmes. Háromszor tagja az Euro liga All-Star európai válogatottjának (2006, 2007, 2008). 2010-ben az Euro-ligában tripla-duplát ért el (24 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz), amivel a hét játékosa lett. Hatszor lett az év magyar kosárlabdázója (2001, 2003, 2004, 2006, 2007, 2014)" A kosárlabda sportban elért kiemelkedő eredményei, példamutató, a fiatalok számára követendő emberi magatartásáért, szorgalmáért, 2015. évben a város „Mezőberény Város Díszpolgára” címet adományozott számára.
 
 
 
 
----------------------------------------------------------------------
Várkonyi János munkássága
Mezőberényben 1971-ben, a 2. sz. Általános Iskolában kezdte tanári pályáját, amelyet kezdettől fogva eredményes művészeti tevékenység jellemzett. A dolgokat, történéseket képes több oldalról, szemszögből látni, láttatni, megfogalmazni, rajzaiban, festményeiben bemutatni. Festményein a mai napig megfigyelhető ez a "kívülről - belülről" való láttatás, gyakran iróniával, megértő humorral, nosztalgiával elegyítve, fűszerezve. Mezőberényi évei alatt az itteni épített környezet is megihlette. Így vall erről az időszakról Vallomás című könyvében: „Később szeretettel vettek körül Mezőberényben, ahol lehetőséget kaptam alkotói pályám töretlen indulásához. Köszönettel tartozom Nagy Ferenc, Balogh Ferenc és Bartóki József festőművész segítőkész barátságáért és az együtt eltöltött évekért.” 2017-ben a Mezőberényben töltött évek emlékére, Várkonyi János egy gyűjteményt ajánlott fel alkotásaiból a városnak, ízelítőt műveiből. A Képviselő-testület a Mezőberényből elszármazottak identitásának megőrzéséért kifejtett tevékenysége, emberi magatartása, a művészetek területén elért eredményei, valamint a város lakóinak tisztelete és nagyrabecsülése kifejezéseként 2018. évben „Mezőberény Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozott Várkonyi János részére.
 
 
 
 
--------------------------------------------------------------------
Dr. Schmidt Péter munkássága
1926. december 27-én, Mezőberényben született német származású, de magát magyarnak valló családban. Dr. Schmidt Péter a politikatudomány elismertetésének, és intézményesítésének egyik élharcosa volt. Alkotmánybíróként is mindig határozottan és következetesen kiállt véleménye mellett. Mint egyetemi oktató, keze alatt, jogásznemzedékek nőttek fel. Tanítványaiban mindig az embert tisztelte, szigorú szeretettel adta át tudását. Kiállt a véleménye mellett a kisemberekért, a társadalmat jobbító szándéka védelmében. Bár az élet Budapestre szólította- sohasem tagadta meg mezőberényi gyökereit, származását. Ahol tudta, segítette szülőhelyét. Amikor Berény várossá nyilvánítása szóba került, maga is tevékenyen egyengette a várossá válás útját. Tagja volt az elszármazottak budapesti csoportjának, és alapítóként vett részt a Baráti Egylet Mezőberényért egyesület munkájában. Életművét 2008-ban „A politikai átalakulás sodrában” c. könyvében összegezte. Kiemelkedő tevékenységéért, nemzetközi és országos viszonylatban szerzett elismeréséért, mellyel hozzájárult Mezőberény jó hírnevének öregbítéséhez Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2014. évben „Mezőberény Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozott Dr. Schmidt Péter részére.
 
 
 
 
---------------------------------------------------------------
Dr. Gschwindt András munkássága
Dr. Gschwindt András, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa Mezőberényben született, Az első kapcsolódást a világűrhöz a Szputnyik-1 jeleinek mezőberényi vétele jelentette életének talán legfogékonyabb korszakában, középiskolás éveiben. 1970-ben komoly fordulópont következett: a Magyar Tudományos Akadémia ösztönzésére megalakult a Műegyetem Űrkutató Csoportja. Vezetője Dr. Gschwindt András lett. A megalakulást követő 40 év alatt 17 műholdra, a MIR űrállomásra, a Vega űrszondára kerültek különböző, a csoport tagjai által készített berendezések. Egyik legerősebb szakmai motivációja évtizedek óta az első hazai műhold megalkotása volt. Végül megszületett Masat-1, Magyarország első műholdja, mely 2012. februári startja óta sikeresen rója köreit Földünk körül. Kiemelten érdeklődik Városunk történései iránt. Saját megfogalmazása szerint mezítlábas gyerekként élvezte a táj (Mezőberény) szabadságát. "Szülőföldem, városom, számomra örökre megmaradó emlékeket jelent." Munkája, eredményei alapján több elismerésben részesült, így többek között megkapta az Állami Díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, Budapest pedig díszpolgári címet adományozott számára. Tudományos munkája, a városhoz való szoros kötődése alapján Dr. Gschwindt András részére , Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete „Mezőberény Város Díszpolgára” címet adományozta.




Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK