A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 3.

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 3.

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-02-16 08:19 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

3. hét - Akikre büszkék vagyunk -Tudunk róluk? Emlékezünk rájuk, munkájukra?
Bartóki József, Dr. Kugler József, Dr. Bak Mihály, Hentz Lajos, Szabó Árpád, Dr. Lux Jakab, Orlai Petrics Soma, Petőfi Sándor ....életműve, munkássága
10-12 alkalommal szeretnénk bemutatni Önöknek a megyében elsők között megalakult mezőberényi Értéktár listáját. A részletes leírások olvashatók: https://www.mezobereny.hu/s/hir/972/Telepulesi-Ertektar

 

Bartóki József életműve
Tanár, festőművész. Stílusára a realisztikus ábrázolás jellemző. Gondolatait leginkább olajtechnikával tudta kifejezni. Foglalkozott plasztikával és grafikával is. Művészete Mezőberény büszkesége. Képzőművészeti munkásságának ars poeticája volt: „Az anyaföld szeretete az, ami pályámat és képeim témavilágát megszabja. Minden más ebből következik, ide gyökerezik, ebből indul ki”.
 
 
 
 
 
 
Dr. Bak Mihály életműve
Orvos, szülész-nőgyógyász, fogszakorvos, Mezőberény közegészségügyének meghatározó egyénisége. Nevéhez fűződik a különböző szűrővizsgálatok (szemészeti, fogászati) beindítása, az iskolaorvosi ellátás kialakítása, 1949-ben a szülőotthon beindítása, az artézi kutak létesítésének szorgalmazása. Aktív közéleti tevékenységével hozzájárult a település kulturális, szellemi felemelkedéséhez, tudományos értekezései a hazai szaksajtón kívül külföldön is megjelentek.
 
 
 
 
Hentz Lajos életútja és munkássága
Tanár, helytörténész, néprajzkutató volt. Végtelenül szerény ember nagy szorgalommal és Mezőberény iránti tisztelettel és szeretettel. Sokat köszönhet neki a város. Írásai segítséget nyújtanak városunk néprajzának, szokásainak, mesterségeinek megismeréséhez. Munkája során arra törekedett, hogy az iskolában szerzett ismereteket később is hasznosíthassák tanítványai. Bámulatos kitartással és lelkesedéssel gyűjtötte a népélet régi tárgyait, nyelvi emlékeit, szellemi hagyatékait. Nagy segítségére volt ebben nővére, Hentz Teréz is, de sokat segítettek a gyűjtésben az iskola diákjai és tanárai is. Halála után Mezőberényre hagyott magángyűjteménye és a vezetésével szervezett városi gyűjtemény alapozta meg a Muzeális Gyűjteménye létrejöttét.
 
 
 
 
 
Dr. Kugler József életműve
Kugler József talán szülői, családi indíttatásánál fogva választotta életpályája, tudományos kutatásai központi témáit. Munkásságának fontos része volt Gúta és Mezőberény kapcsolatának ápolása, a két település közös múltjának feltárása, az együttélés fontossága, a nemzetiségek megbékélése volt. Ugyanez jellemzi a mezőberényi németek történetének kutatásában is. Közéleti emberként elsősorban Mezőberényben volt alakítója települése életének. Számos közéleti szereplést vállalt, főként a szlovák-magyar lakosságcsere megismertetésére, valamint a mezőberényi németek kitelepítésével, a „málenkij robot”-tal kapcsolatos kutatások támogatásával. Tudását és emberi kvalitásait szülőföldje értékeinek, történelmének és a jövő feltárásának lehetőségei kutatásának szentelte.
 
 
 
 
 
Szabó Árpád Gyula mezőberényi munkássága
Tanár, iskolaigazgató, kisgazda politikus, földművelésügyi miniszter, majd közellátásügyi miniszter is volt. Neve Mezőberény történetével kapcsolódott egybe. Ő volt az, aki a polgári iskolát másfél évtized alatt 350 diáknak otthont adó nagy intézménnyé fejlesztette. Nevéhez köthető az új szocializációs minta, melyben az iskoláztatásnak, a műveltségi tőke megszerzésének már jelentős szerepe volt. Emellett paraszti követeléseket összegző programot tett közzé, később, "mezőberényi programként" számon tartott dokumentumban követelték a titkos választójogot, a progresszív adózást, az ingyenes oktatást, a közigazgatás egyszerűsítését és óvatos földreformtörekvések mellett a kartellek megrendszabályozását, bank- és uzsoratörvényt.
 
 
 
 
 
Dr. Lux Jakab orvos szakmai és közösségi tevékenysége
Korának kimagasló orvosa volt, sokáig a megyében egyedül ő végzett nagyobb sebészeti műtéteket. Emberséges magatartását jól példázza, hogy a háromnemzetiségű Mezőberényben minden betegével az anyanyelvén beszélt. Nem csak a betegeiért, a szűkebb pátriájáért is felelősséget érzett. Megalakította a Békés megyei Orvos- és Gyógyszerész Egyletet, kezdeményezte a Népbank létrehozását. Javasolta a fásítást, és az utcák tisztán tartására, csapadékvíz elvezetésére tett javaslatokat. Az egészségesebb ivóvíz ellátás érdekében kezdeményezte a Norton kutak fúrását.
 
 
 
 
 
Orlai Petrics Soma Életmű
A festőművész több szállal is kötődik Mezőberényhez. 1822. október 22-én városunkban született, itt végezte középiskoláit is. A magyar festészet megújítója, Munkácsy Mihály támogatója, „Milton”-jával témaadója is. Ő a legismertebb Petőfi portrék festője. Életműve meghatározó jelentőségű nem csak Mezőberény, de hazánk számára is.
 
 
 
 
 
Petőfi Sándor életmű
Petőfi Sándor meghatározó érték Mezőberény számára, valóságos kultusza van. A baráti és rokoni szálak, a városunkban tett sűrű látogatások számos emléket hagytak hátra. Itt írta három versét, köztük a legutolsót „Szörnyű idők” címmel, mielőtt utolsó útjára indult. Az Alföld Turista Egyesület minden év március 15-én emléktúrát indít a Kettős-Körös hídnál felállított Petőfi Emlékoszlophoz. Itt volt a rév, ahol Petőfi 1849. július 18-án átkelt a Körösön, hogy Bem seregéhez csatlakozzon.
 
 
 
 
 
-----------------------------------------------------------------------
Mezőberény őrzi emléküket és emléktáblák, szobrok, festmények, intézmény és utca hordozzák nevüket és hirdetik halhatatlanságukat.

Cimkék: értéktár  


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK