Létrehozva: 2021-02-03 08:24 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat
1. hét - Enni és innivalók -Tudta, kóstolta milyen kincseink vannak?
10-12 alkalommal szeretnénk bemutatni Önöknek a megyében elsők között megalakult mezőberényi Értéktár listáját. Lássuk először az enni- és innivalókat.
A részletes leírások olvashatók: https://www.mezobereny.hu/s/hir/972/Telepulesi-Ertektar
ADAMIK-féle mezőberényi HÁZI KOLBÁSZ
Jelenleg a családi vállalkozásban kistermelőként állítják elő termékeiket. A kolbászokat kizárólag természetes bélbe töltik, az ízesítés során a hagyományos fűszereket használják: édes és erős paprikát, fűszerköményt, fokhagymát és sót. A tartósító eljárás, a füstölés saját füstölőben, bükkfa fűrészpor felhasználásával történik.
HELYBEN KAPHATÓ!
BERÉNYI BECSINÁLT
A berényi becsinált leves receptjét a mezőberényi Tópart vendéglő tulajdonosától Tánczos Imrétől kaptuk. Ő viszont Bibel nénitől tanulta. A leírás a részletes adatlapon olvasható.
HELYBEN KAPHATÓ!
Mezőberényi SAVANYÚSÁG
A mezőberényi savanyúság előállításával 1991 óta foglalkozik Kis Sándor és családja. Édesanyja nagyapjának savanyúságkészítő vállalkozásával, majd édesapja kitartó munkájából mára már különböző savanyúságokat készítenek. A vállalkozásuk mottója: „A földtől az asztalig.” Az alapanyagok termesztésétől a savanyításon és az értékesítésen keresztül a fogyasztó asztaláig végigkísérik savanyúságaik útját.
HELYBEN KAPHATÓ!
CSÖRÖGE
Vrbovszki Pálné kb. 25 éve süt csörögét. A receptet szomszédasszonyától hallotta. Régebben vitték gyermekágyas asszonyoknak is.
KOVÁCS-féle HÁZIKOLBÁSZ
Kovács család saját maguk által gyártott kolbászok értékesítéséből él. A Kovács-féle házi kolbász hagyományos módon készül, családi recept alapján, magyar alapanyagokból, a megfelelő fűszerek hozzáadásával, saját munkával és gondos odafigyeléssel. Kolbászféleségükkel többször részt vettek a Csabai Kolbászfesztiválon és nyertek helyezéseket, különdíjat.
HELYBEN KAPHATÓ!
KOJAK nyalóka és a LIMO üditő italpor
A „Kojak” nyalóka 2021-ben már 56 éves magyar termék . Az ország egyik legrégibb és legismertebb retró édessége. Csomagolása, formája, íze változatlan és Mezőberényben gyártják
HELYBEN KAPHATÓ!
SZÓDA
A szódavíz valódi hungarikum, a fogyasztása nálunk a legelterjedtebb. A szikvíz, közkeletű nevén szódavíz, kisüzemi előállítása egy magyar feltaláló Jedlik Ányos fejlesztése. Ami 200 éves találmány, és azóta is magyar alapanyagokból, magyar fejlesztésű és gyártású gépekkel palackozzák a szódavizet.
HELYBEN KAPHATÓ!
BERÉNYI MÉZ- napraforgóméz, repceméz, selyemfű,akácméz
ajánló: Zsibrita Pál méhészete
Selyemfű- méz világos, sárgás, kissé matt, selymes színű, kellemesen friss illatú, zamatos fajtaméz.
Repceméz- gyorsan kristályosodó fajtaméz, krémesítésre a legalkalmasabb
Napraforgóméz- savas hatású, íze miatt a mézek közül ez a legalkalmasabb a mézeskalács, és mézes sütemények készítésére, de teához is jó választás.
Akácméz- jellegzetes ízvilágával, a talajnak köszönhetően kissé sötétebb színű, de magasabb ásványi anyag tartalmával jellemezhet
HELYBEN KAPHATÓ!
EPERLEVÉL, LEBBENCS, SODORT CSIGA és a TARHONYA
A Famíliatészta Kft. Prima Eperlevél, lebbencs, sodort csiga és a tarhonya tésztája kiváló minőségű, a tradíciókat őrző, 100%-ban magyar termék. Alapanyagait is hazánk legjobb minőséget biztosító vállalkozásai szállítják.
HELYBEN KAPHATÓ!
MUSZTAFA ACHMED OSZMAN FAGYLALTJA
A mezőberényi „török fagyit” mindenki ismeri, mindenki fogyasztja. A savanyúsága és az édessége, pontosan olyan arányban keveredett, hogy az ízlelőbimbókat lassú, komótos, sokáig tartó élmény élvezetére buzdítson. A fagyi minősége kiváló és ugyan az az íz, mint több mint 70 évvel ezelőtt. A gyártási technológia a mai kor követelményeihez és az európai beszerzési forrásokhoz lett igazítva, alapjaiban nem változott. A kézműves tradíciók ugyanúgy fennmaradtak.
HELYBEN KAPHATÓ!