A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A településekért térségi összefogásban

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

A településekért térségi összefogásban

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-11-29 09:57 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

Tájékoztató az EFOP-1.5.3-16-2017-00097 kódszámú, Településeinkért című projekt előrehaladásáról

 

Mezőberény, mint főpályázó konzorciumban Békéssel, Kondorossal, Muronnyal, Kamuttal és Köröstarcsával az EFOP-1.5.3-16-2017-00097 kódszámú, Településeinkért című projektjére 486,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

 

A projekt 2018. februárban kezdődött és 2021. január 31-ig tart, ennek előrehaladásáról az érintett hat település polgármestere 2019. november 28-án a mezőberényi Városházán tájékoztatta a sajtó képviselőit.

 

Siklósi István, Mezőberény polgármestere kifejtette, az elnyert támogatásból a hat település a hozzáadott érték, a vállalt indikátorok alapján részesül, így a pályázatban Mezőberény 260,5 millió, Békés 104,7 millió, Kondoros 70 millió, Köröstarcsa 34,9 millió, Kamut 11,2 és Murony 5,4 millió forinttal gazdálkodhat. A hat település azt vállalta, hogy a projekt keretében 3 900 lakost ér el, de már most látszik, hogy ez a szám lényegesen több lesz.

 

Mezőberény polgármestere elmondta, a hat település polgármestere a konzorciumi szerződést 2017 márciusában írta alá, áprilisban be is nyújtották a pályázatot, és annak sikeréről decemberben kapták meg az értesítést. Konzorciumi vezetőként a Mezőberénynek jutó támogatási összeg tartalmazza a projektmenedzsment költségét is. A pályázat keretében a város a lakosság valamennyi rétegének igényeire odafigyelt. Az önkormányzat egyik törekvése, hogy kulturális élményeket vigyen az utcára, így volt például tánc-fény-játék, amerikai autók találkozója. Az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésében mobil egészségügyi szűrőkamion jött a városba, egészséges életmódra ösztönző programokat szerveztek, illetve megoldották a munkahelyi szűrővizsgálatot is. Továbbá gyógytornászt és pszichológust alkalmaznak, szolgáltatásaikat a többi település lakói is igénybe vehetik. A projekt keretében több képzést is tartottak, így kosárfonást, mézeskalács-készítést és gyöngyfűzést. A hátrányos helyzetű csoportok munkához jutása érdekében gépírást és szövegszerkesztést tanítottak, munkaerőpiaci ismeretek-álláskeresési ismeretek képzést tartottak. Innovatív programjukban tíz nehézsorsút segítenek munkához jutásban, közülük nyolcnak sikerült elhelyezkednie. A helyi közösségek erősítését szolgálta a közösségfejlesztő képzés.

 

Siklósi István szólt arról, a gyermekek részére új játszóteret építenek, még nem adták át, mert több attraktív elemmel kívánják bővíteni. A Művelődési Központban gyermekjátszót alakítottak ki, itt iskolaidőn kívül hasznosan és felügyelet mellett eltölthetik a szabadidejüket. A gyermekek érdekei képviseletére, ötleteik megjelenítése érdekében kezdeményezik a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat megalakítását, erről 2019. december 11-én tartják az első megbeszélést. A gyerekek részére drogprevenciós tanácsadást tartanak, illetve évente nyolc nyári tábort szerveznek. Az idősek testmozgását gyógytornász segíti.

 

Mezőberény polgármestere összefoglalójában azt hangsúlyozta, a projekt végére a város indikátorait és egyéb vállalásait túl fogja teljesíteni. Képletesen szólva azt a fő cél tűzték ki maguk elé, hogy a rászorulóknak ne halat, hanem hálót adjanak, azaz megálljanak a saját lábukon.

 

Balogh Imréné, Kamut polgármestere arról adott tájékoztatást, hogy a projekt keretében a községben képzéseket, közösségfejlesztő előadásokat tartottak. A testvértelepülésükkel rendezvényt szerveztek. A szülőklubjuk számára egy épületet újítanak fel.

 

Lipcsei Zoltán, Köröstarcsa polgármestere arról szólt, ők a turizmus fejlesztése érdekében kerékpárokat vásároltak, nyaranta egyhetes táborba viszik el a gyerekeket, egészségnapot és sportnapot szerveztek, illetve segítenek a lakosoknak eljutni vérvételre, babaúszásra.

 

Kálmán Tibor, Békés polgármestere elmondta, a projekt keretében negyven eszközt vásároltak, kézműves napközis tábort szerveztek, illetve a hagyományos Madzagfalvi Napnak új lendületet adtak, például egészségügyi felméréssel.

 

Ribánszki Péter, Kondoros polgármestere kifejtette, városukban 1110 lakos bevonását tervezik. A fiatalok részére új teret alakítottak ki, a térfigyelő rendszerüket két új kamerával bővítették, javították humánszolgáltatásuk szakember ellátottságát, valamint a lakosság egészségtudatát, illetve az idősek lelki egészségét. A szülőknek baba-mama klubot, a gyerekeknek sporttábort szerveztek. Az önkormányzat ösztöndíjprogramja keretében nyolc középiskolás kap anyagi támogatást.

 

Szegfű Gábor, Murony polgármestere arról szólt, községükben több egészségfejlesztési programot, a hátrányos helyzetű gyerekeknek tábort, illetve főzőversenyt, főzési bemutatót, testvér települési programot szerveztek, továbbá bemutatták a település értékeit.

 

Valamennyi polgármester megfogalmazta, szerencsés lenne, ha egy újabb pályázat segítségével az elkezdett programok a projekt lejárta, 2021 januárja után is folytatódhatnának. Siklósi István zárszavában hangoztatta, a projektnek köszönhetően különböző felkészültségű csoportok sajátíthattak el új kompetenciákat, és a hat település együttműködésének köszönhetően fejlesztik a térségi szemléletet is.                

 

 

GALÉRIA
Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. május hónapban

házasságot kötöttek

 

Pozsár János (Mezőberény) és Spisják Szilvia (Mezőberény)

 

Edömér Zoltán (Mezőberény) és Kővári Ágnes (Mezőberény)

 

Nemes Tamás (Mezőberény) és Nagy Anikó (Mezőberény)

2024. május hónapban

 elhunytak

 

Csipke Sándor (1940)

 

Komlódi Sándorné szül. Erős Éva Magdolna (1941)

 

Nagy Pál (1944)

 

Várhegyi Márton (1954)

 

Keresztesi Annamária (1980)

 

Szamos Imréné szül. Szekeres Ilona (1939)

 

Moratti Béla (1959)

 

Anka Jánosné szül. Hegedűs Zsuzsanna (1941)

 

Burai Sándor (1939)

 

Rácz Elemér (1959)

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében