A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Hosszú-tó projekt

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Hosszú-tó projekt

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-05-03 10:32 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

Hosszú-tó projekt

Facebookon érkezett ötletek: (A részletes leírásban csak az újak szerepelnek. A leírtakhoz támogatólag csatlakozók sincsenek itt.)

167 like, 23 megosztás, több, mint 40 hozzászólás

 

Felhívás:

István Siklósi 7 új fényképet töltött fel.

április 22., 12:37 · Mezőberény ·

Hosszú-tó környezetének alakítására készülünk pályázatot benyújtani.
A terület megtervezése előtt szeretném kérni a véleményeket az alapelképzelésekhez, illetve új dolgok is érdekelnek.
Az elképzelések nagy vonalakban a következők:
- Sétaút, lehetőleg mellette hobbi futásra alkalmas felületű burkolat
- Két kis fahíd, ami átvezet a csatornákon
- Csónakház elektromos csatlakozással, ivóvízzel (ivókút a kültéren)
- Kamerarendszer, köztéri világítás
- Napelemes rendszerkiépítése a terület villamosenergia szükségletének biztosításához
- Játszótér gyerekeknek és felnőtt szabadtéri fitneszeszközök
- A tóvizének frissítése/forgatása annak érdekében, hogy a víz "élő" maradjon
- A séta út mentén padok elhelyezése
- Fák és növényzet telepítése

Barna-mezős beruházásként, a volt vályogtégla gyártásra használt tó rehabilitációja kapcsán tervezzük most.
Közös elképzelések mentén történő tervezéshez kérem az ötleteket, javaslatokat.
Köszönettel: Siklósi István

 

 

 

Attila Braun megosztotta a bejegyzésedet.

Mivel az adott bejegyzéshez nem tudok hozzászólni, így itt teszem meg. Akit érdekel, majd elolvassa.

Nos tehát, adott a hosszú árok (mivel tóra nem hasonlít). Sokan írták a koris, deszkás pályát és egyéb fittness lehetőségeket és nem utolsó sorban DOMBOT. Emberek.. Berényiek vagytok ti egyáltalán? Jártatok már arra? Ott az a Qrva domb és hely a Tópart vendéglővel szemben. Oda találjátok ki a zörgő, csörgő, hangoskodó lehetőségeket. A bekerítésére van lehetőség, a domb adott és még az úttól is eléggé bent fekszik.
Miért akar mindenki egy NORMÁLIS parkosítás, pihenési ehetőséget biztosító hely helyett egy élvényparkot, vidámparkot? Körhintát és céllövöldét akkor már miért nem rakattok oda?

A játszótérrel egyetértek, valamint a többi normális ötlettel is, de nem lenne jobb egy nyugott, "csendes" park, ahová ki lehet menni, sétálni, futni, csónakázni? Miért kell mindent túlcifrázni?

 

ldikó Kecskeméti Teljesen jók az elképzelések. Az az utca elég forgalmas....a játszótéren a gyerekek védelmére esetleg valami megoldás? Makra Péter Szerintem egy elő sövény jó megoldás lenne.

 

Éva Juhász Nagyon tetszik az ötlet ,Wc is szükséges lenne.

 

Katalin Hantos A fiatalok örülnének egy-két kosárpalánknak, és szükség lehet kerékpár tárolóra, meg néhány parkolóra is , valahol a közelben!Mihály Körösi Fiatal kerékpárosoknak, gőrkorisoknak, deszkásoknak egy domb vagy valami gyakorlóhely. Aniko Varju Trombitasne A deszkás hely kicsit bonyolultabb, számításokat igénylő feladat, de van ehhez pár fémipari cég, amely jó szponzor lehetne pár gyorsítóhoz, poolhoz, funboxhoz

 

Gulyás Imre Szerintem ezt jól meg kell gondolni, először is kikel építeni egy kamera rendszert, nehogy a medve fejes tónál lévő madárfigyelő sorsára jusson. Egyébként most is meglehet nézni esténként hogy 14-16 éves fiatalok mit művelnek az egyébként kisgyerekeknek épült játszótéren. oda is ki kellene építeni egy térfigyelő rendszert még nem késő.!! egyébként az ötlet jó a hosszú tóra, mert az tényleg egy elbaltázott projekt. Azt javaslom gondoljuk át a dolgot mert építeni már tudunk,de megvédeni a közös értékeinket sajnos még nem tudjuk!

 

Imre Bálint A kerékpárosokat sem kellene kirekeszteni és gondolom a horgászok véleménye is fontos lehet Igaza van Gulyás Imrének, dehát ezért van polgárőrség aki tehetne valamit itt is....! Az egyik tag pont ott lakik....

 

Erzsébet Wendler Mezítlábas ösvény (vakon járás különböző talajon) kialakítása, víztaposó medence (Kneipp féle gyógymód) építése. Ezek is az élménypark elemei.

 

Lajos Egyed Fiatal kerékpárosoknak, gőrkorisoknak, deszkásoknak egy domb vagy valami gyakorlóhely valóban kiváló ötlet, hiszen aki kicsit figyelmes az tudja, látja milyen sok fiatal hódol eme sportnak,kikapcsolódásnak. A játszótérnél ha kivitelezhető az egy vagy két dombra, illetve köré épített elhelyezés, valamely vár vagy hajó szerű építménnyel kiegészítve, csúszópályával kiegészítve. A sétáló úthoz pedig be lehetne tervezni 8-10 állomásból álló tanösvényt, melynek a tábláit akár időszakonként cserélni lehetne. A tanösvényt lehetne igazítani az óvodások, kisiskolások neveléséhez, tanításához, így egész évben kiváló séta cél lehetne számukra ezzel is segítve a óvónők, nevelők, tanárok munkáját.

 

Ernő Földesi ez mind jó dolog de ezeket a dolgokat javaslom ha körbe lenne kerítve a játszótér és a felnőtt játszó tér, fitness park és a körkori pálya jó lenne ha zárható lenne mert akkor nagyobb biztonságba van meg plusz a kamera rendszer kiépítése és akkor már védve van

 

Julianna Prekopa Nagyon jó az elképzelés. Szükség lenne futópályára, hiszen sokan futnak és nem kellene nekik az úttesten edzeni, hanem egy biztonságos helyük lenne. A játszótér is nagyon jó, hiszen ezen a környéken nincs semmi lehetőség a gyerekek részére és én is javaslom a bekerítését, hiszen van közel kövesút, na meg ott a tó is ami veszélyes is lehet.

 

Ernő Földesi Ha a létesítmény be lesz kerítve , zárható lesz akkor ugyan úgy ahogyan eddig is 7 végenként és ünnepnap a nyitást és a zárást vállalom

 

 

Ildikó Komócsinné Hoffmann Elhangzott elég sok elképzelés, mind szép és jó... csak óvatosan kérdezem: ehhez az összeshez elég nagy a terület?
Azt kellene szerintem első körben eldönteni, mi is a cél a területtel... Ugyanis az, hogy idős emberek kimenjenek, pihenjenek a padokon de egyúttal kamaszok száguldozzanak mellettük görköris pályákon, egy időben nem fog működni, ez előre borítékolható, hacsak nem fér el a tó két különböző pontján.
Sajnos valóban a kamerarendszerrel kell kezdeni... Illetve a játszóteret zárttá tenni, a balesetek elkerülése érdekében. A többi köré szerintem nem kell kerítés, csak elrontaná az összképet.
Hozzáteszem: az alap koncepció nagyon jó, és szerintem kb. itt meg is kell állni. A terület nem akkora, hogy ott váltsuk meg a világot...
Kb. arra alkalmas, hogy ott létrejöjjön egy pihenőpark, padokkal, fákkal, futópályával, egy-két szabadtéri fitnesz eszközzel, max egy játszótér. És pont.
Nem az én ötletem, egy megosztásnál láttam (Attila Braun): a Tópart vendéglővel szemben ott a domb, nem tudom, kié a terület, de ott meg lehetne görkoris pálya, esetleg oda a játszótér. Könnyen be is keríthető terület. Ott lehetnének a hangos lehetőségek, míg a tó környéke maradhatna a pihenésé.

 

Darányi Kata Ja és azt se felejtsétek el ,hogy mindez egy két temető közvetlen szomszédságában van!

 

István Siklósi Ildikó Komócsinné Hoffmann bejegyzését köszönöm, azt hiszem a lényegről írt: korlátai vannak ennek a területnek, de ahogy írja, talán lehetne tovább gondolni a Mátyás K. u végi területen!

 

István Vass Nagyon jó ötletek jöttek a fentiekben. Egy kicsit foglalkozva a dologgal, sok ötlet kijött. Ezekhez hozzá lehet tenni, el lehet venni szabadon! smile hangulatjel
Valóban nem sok területről van szó, de nem is olyan kevésről, kreatívan jól ki lehetne használni a területet.
Fontos megtudnunk, hogy mire is szeretnénk használnia tavat és a tó körüli területet.
Szerintem akkor mondható sikeresnek egy ilyen kezdeményezés, ha népszerű. És látogatott
Mitől lesz népszerű?
Hát attól lehet népszerű, ha minden generáció megtalálja a helyét benne.
Kezdve a legkisebbektől:
A játszótér nagyon jó elképzelés, de hol is érzik magukat a legjobban a gyerekek? Ahol ők is alkothatnak, kreatívak lehetnek, szerepet játszhatnak... A hagyományos játszótéri elemek mellett egy kis falut is ki lehetne alakítani, amiben meg lehetne jeleníteni a helyi hagyománytisztelő elemeket, ami olyan lenne, mint egy alföldi falu 200 évvel ez előtt. Vályogház, nádtető…
A tinik és kamaszok inkább elvonulnak a telefonjukkal. Hasonlóan a régi kávéházak hangulatához kisebb páholyokat lehetne létre hozni, ez a romantikázóknak is jó lehet.

Ide szolgáltatásként csalogató lehet a free wifi. Ami természetesen a csak a park területén vehető igénybe.

A tinik és a kicsit nagyobbak számára újrahasznosított gumiból kis élmény park létesítése.

A fiatalok a konditeremben élhetik ki magukat:

Ahol hangsúlyt kaphat a saját testsúlyos edzés és az érettebbek számára az aerob könnyedebb edzések is. Továbbá homokos röplabda pálya is szóba kerülhet.
Nagyon szimpatikus a tanösvény, ahol QR kódokkal lehetne csinálni, idegenvezetést a mobiltelefonunk segítségével.
Szimpatikus a mezítlábas ösvény és további élménypark elemek megvalósítása.
Ildikó állttal javasolt domb átalakítása, ami a vendéglővel szemben van, is tökéletes megoldás lehet a rámpáknak.

A Polgármester Úr által javasolt csónakház formáját lehetne különlegessé tenni, ami lehetne akár Mezőberény egyik jelképe is.
Egy különleges csónakház:
http://blog.otherside.hu/lekerekitett-csonakhaz/

Melynek felsőszintjét lehetne használni összejövetelekre, esti bulikra, bármire.
Általában az emberek,a kinti helyszínen a természet közelében érzik jól magukat, a legjobb élményeket is itt éljük át.
Ellehet képzelni egy kerekpavilont a tó közepém, melyhez egy hosszústég vezetne, olyan stílusban, mint a csónakház. (nem feltétlen a fenti stílusban, csak egyforma stílusban.)

Lehetne szabadtéri moziban is gondolkodnia meleg nyári estéken. Lehetne szavazni (pl: facebookon) a filmekre, népszerűsítve azt, és a legtöbb szavazatot kapó film kerül vetítésre.

A középkorosztály számára 3-4 bográcsozó helykialakítása, egy központi kemencében is lehet gondolkodni. Kinti grillezők is egyre népszerűbbek.

Mindezeket érdemes megtámogatni jövőbemutató technikával:
A kamerarendszer elkerülhetetlen. Annyival kiegészítve, hogy web kameraként is funkcionálhatna, otthonról meg lehet nézni a képét, megnézni hányan vannak a tóparton, kint vannak-e a haverok…
A csónakházat és tó közepén lévő pavilont lehetne használni összejövetelekre, esti bulikra, olyan technikával, ami nem zavarja a környéklakóit, pl. hangmonitorral. A saját mobiltelefonról lehetne rácsatlakozni a közösségi házak védett hangrendszerére, a helyi free wifi segítségével. Így a fiatalok szerkeszthetik maguknak a zenét.
Nagy látványosság lehet a tóba beépített vizi játék létesítése:

Ami mondjuk, óránként elindul pár percre. Római számmal még az időt is tudná mutatni…
A közösségi házakat, bográcsozós, grillezős helyeket,vagy akár pavilonokat is le lehetne foglalni weben keresztül pl. Mezőberény honlapján.
Ezzel elősegítve az önszerveződést, összejövetelek létrehozására. Lehetne szervezni főzős versenyeket is, stb.

Automatákat létesíteni, melyből venni frissítőket, kávét…. amire igény van…

Érett korban lévő embereknél visszakanyarodva a legkisebbekhez, a játszótér, élménypark mellé padok, padcsoportok létesítése.
Akár kinti játékokkal: nagy sakk, lengő teke…

Mezőberény egyik kapujában látványossá tehetnénk a város kreativitását!

Kissé zsúfoltnak tűnhet, de lehet szelektálni. Szerintem jól ki lehet ne használni azt a területet. (Durva becsléssel tóval együtt 30-35 000 m2, a tó nélkül a szárazföld kb. 20-24 000 m2)

Kicsit bő lére eresztettem, ezért elnézést kérek, de csak jöttek a gondolatok.
Ezt gondolatébresztőnek is szántam, hozzá is lehet tenni el lehet venni belőle CSAK SZABADON.

 

István Vass Találtam még pár hasznos ötletet:
https://m.facebook.com/story.php...




Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK