A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - 25 éve Város Mezőberény

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

25 éve Város Mezőberény

Nyomtatás
Létrehozva: 2014-03-14 08:38 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

1989-2014. 25 év, negyedszázad.

Nagy idő ez egy város életében, és okot ad a visszaemlékezésekre. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy mindezt a város polgármestereként tehetem meg, de nehéz feladat is, mert számtalan embernek tartozunk köszönettel, viszont nem lehet mindenkinek név szerint megköszönni tevékenységét, támogató segítségét. Valaki úgy fogalmazott, hogy a várossá nyilvánításért végzett törekvés csapatmunka volt, példaértékű csapatmunka, sok-sok a városért tenni akaró polgárral.

Az egész város tett azért, hogy ne csak megjelenésében, de a helyi közéletben, a belső és külső kapcsolatokban is tudjuk azt nyújtani, ami egy várostól illik, egy várostól elvárható.

A várossá válás érdekében dolgoztak a Mezőberényből elszármazottak is, elsősorban az akkor már létező és igen aktív budapesti baráti kör.

Dolgoztak a helyi közélet képviselői:

Tanács- és Végrehajtó Bizottsági tagok, a termelő egységek vezetői és munkatársaik, az egyházak vezetői, a hivatal apparátusa, a helyi jogászok, az akkori civilek. Nagyon sokat segítettek a Békéscsabán élő és dolgozó, magasabb beosztásban lévő személyek, valamint Földrajz Kutató munkatársai, akiknek kevesebb kötődése volt Mezőberényhez, de kutatómunkájuk eredményeként egy sikeres tervpályázat közreműködőivé váltak.

Név szerint 5 embert szeretnék említeni azok közül, akik talán a legtöbbet tették a várossá válás folyamatának végküzdelmében. Akik már nem lehetnek közöttünk: Szűcs Lajos volt tanácselnök és Dütsch Zsolt, a Petőfi Sándor Gimnázium korábbi igazgatója.

Akiknek személyesen is átadhatjuk köszönetünket: Zolnai László 1989-ben az MSZMP városi pártbizottságának titkára, Magyar Pál, a város egykori parlamenti képviselője és Nagy Ferenc a várossá nyilvánításkor a Hazafias Népfront helyi elnöke.

Ők valamennyien, a politikai változásoktól függetlenül, a mai napig köztiszteletben állnak, a város lakóinak többsége igazi, nagybetűs EMBERKÉNT, jó szívvel emlékezik tevékenységükre.

A velük folytatott beszélgetések, általuk elmondott történések, megőrzött írások adják vissza igazán azokat a pillanatokat, mozzanatokat melyek lépésről-lépésre közelebb vitték Mezőberényt a megtisztelő cím eléréséig. A múlt megőrzése, a 25 évvel ezelőtti dokumentumok felkutatása feladata a jelennek és megfelelő módon megadni a végzett munkáért járó tiszteletet.

S hogyan tovább? Március 1-jén konferenciát tartunk, melyen előremutató gondolatokat, ötleteket várunk a meghívott, Mezőberényhez kötődő, területükön elismert szakemberektől. Ezekből és a már meglévő elképzeléseinkből célokat kell fogalmaznunk, azokat tervekké és megoldandó feladatokká kell alakítani a sikeres jövő érdekében.

Tudjuk, hogy lesz feladata Mezőberénynek, és ezek megvalósításához szükségünk lesz a településükért tenni akaró, eltökélt emberekre, hasonlóan azokhoz, akik 1989-ben sikeresen vizsgáztak.

Köszönet és tisztelet mindazoknak, akik 25 évvel ezelőtt kivívták a városi rangot, elképzeltek, megvalósítottak, létrehoztak egy élhető várost, és köszönet mindazoknak, akik azóta és jelenleg is teszik a dolgukat, fenntartják és fejlesztik a 25 éve várossá lett Mezőberényt.




Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. február hónapban

 elhunytak

 

 

Szűcs Imréné szül. Fábián Zsuzsanna, Mezőberény (1932)

 

Solymosi Györgyné szül. Károlyi Zsuzsanna, Mezőberény (1934)

 

Szalai Károly, Mezőberény (1938)

 

Maczkó István (1975)

 

Horváth Imre (1961)

 

Horváth Zoltán (1972)

 

Mészáros Jánosné szül. Lestyán Mária Erzsébet (1941)

 

Fazekas Lajosné szül. Hajkó Mária Magdolna (1951)

Galó János (1952)

 

Megyeri Jánosné szül. Tóth Mária (1951)

 

Kis Ferenc (1930)

 

Kutas Ferenc Géza (1947)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok