Haluskafőzés
Mákos, káposztás, grízes, lekváros haluska.
Furcsa talán első olvasatra a grízes haluska, ám a gyermekek egyik kedvence. 2017. május 18-án a Mezőberényi Szlovákok Szervezete és Önkormányzata által szervezett már hagyományos haluskafőzésen ez volt a mákos mellett az egyik kedvenc.
Évek óta látja vendégül a szervezet a Nefelejcs óvoda kis gyermekeit és ismerteti meg velük a haluska ízét és mutatja meg az elkészítés módját. Az idén először az ősszel átadott Gyomai úti Szlovák Közösségi Ház adott otthont a rendezvénynek. Az időjárás kedvezett, a helyszín kitűnő volt a főzéshez. A gyermekek gyúrhatták, nyújthatták a tésztát és utána láthatták a kifőzést és a készételt megkóstolhatták. A Szlovák Szervezet ügyes háziasszonyai hagyományos módon és a tőlük megszokott lelkesedéssel végezték. A mezőberényiek egyre gyakrabban találkozhatnak a szlovák ízekkel, mert a haluskafőzés mellett főzőversenyeken, rendezvényeken készítik ételeiket. Programjaik, rendezvényeik célját jól kifejezi mottójuk:
„Rendezvényeink, programjaink a szlovák kultúra továbbéléséhez elengedhetetlenül szükségesek, hiszen így gazdagodhatunk – a múltra való emlékezés által,- és így tudjuk a kulturális értékeinket megőrizni és tovább adni.”
A szlovák nemzetiség hagyományőrző programjai meghatározóak és példaértékűek nem csak a településen, hanem a térségben is. S ebben tudnak segítséget nyújtani minden érdeklődő településnek, szervezetnek és ajánlani programjaikat. Önökön múlik, hogy Mezőberényben, mezőberényi helyszínen, az Önök településén, vagy az Önök által választott helyszínen az Önök által kiválasztott programot valósítsák meg.