A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Újra találkoznak a hagyománykutatók

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Újra találkoznak a hagyománykutatók

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-02-22 12:36 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az általános iskola utolsó évében valamiben részt vettek, valamit tettek, majd középiskolába lépve az országban szétszóródtak. Úgy hat évtizeddel később elkezdik értékelni a hajdani eredményeket, ennek hatására újra és újra találkoznak. Így látják önmagukat dr. Irányi István tanár hagyománykutató körének tagjai.


Dr. Irányi István hívására 1960 szeptemberében a 2. számú általános iskola nyolcadikosaiként csatlakoztak a közösséghez, a két párhuzamos osztályból rendes tagként 13 lány és két fiú, illetve a nehezebb munkákra hat-hét erősebb fizikumú legény. Több mint 62 évvel később Kisari Miklós és felesége otthonában 2023. februárjában körbe ültük az asztalt és beszélgettünk. Bagi Ádámné Erdei Margit vállalta a szóvivő szerepét, a többiek: Uj Györgyné Eiler Márta, Czinkóczky Béláné Balta Judit, Szenteszki Györgyné Nádas Mária, Vrbovszki Lászlóné Balogh Irma, Tóth István és Kisari Miklósné Chovanyecz Magdolna néha kiegészíttették őt.

 

A beszélgetés résztvevői elmondták, csakis jó vagy kiváló tanulmányi eredménnyel csatlakozhattak a körhöz, a tagság önkéntes volt, de szülői hozzájárulás is szükségeltetett hozzá. Megalakulásukról és vállalásukról a korabeli megyei napilap is beszámolt, hogy a kör taggyüléseinek jegyzőkönyveiből albumot állítanak össze, a településen végigjárják azokat a helyeket, ahol Petőfi is megfordult, illetve kutatásaik anyagából tablót készítenek.

 

A kör tagjai igen aktívan dolgoztak, felkutatták azokat a helyeket, ahol annak idején Petőfi is megfordult, így jártak a Petrics-család Laposi kertjében, az Ókerti pincében, illetve vonattal elmentek a gyulai levéltárba, ahol Bonyhai Benjáminnal a költő is járt. Kutatásaik eredményét 12 nagyobb és négy kisebb tablón összegezték, azokat – dr. Irányi István más adományaival együtt – a muzeális gyűjtemény őrzi.

 

A legnagyobb eredményüknek a Körös partján a Petőfi-emlékoszlop felállítását tartják. Az 1961. július 30-án megrendezett t átadási ünnepségét dr. Irányi István percről percre aprólékosan megtervezte, mindenkinek pontosan kijelölte a feladatát. Az egész napos gazdag program azzal kezdődött, hogy délelőtt a pamutszövő kultúrtermében több alkalommal levetítették Dienes András Kihunyt egy csillag című filmjét, majd annak írója is előadást tartott. A vidéki vendégek tiszteletére fogadást adtak a községháza dísztermében, majd este vacsorát és szükség estén este szállást is a Szabadság Szállóban. A vendégek között a legismertebb Dienes András volt, aki irodalomtörténészként sokat foglalkozott Petőfi Sándor költészetével, a forradalomban és a szabadságharcban játszott szerepével. 

 

Az emlékoszlop avatási ünnepségét olyan nagy érdeklődés kísérte, hogy több busszal szállították ki a résztvevőket. Másnap a Békés Megyei Népújság terjedelmes tudósításban számolt be az eseményről.

 

Hogy a kör tagjai újra összejöjjenek, segítette, hogy a Mezőberény anno Facebook-csoportba dr. Irányi István hagyatékából sok fotó felkerült, és ezek a kör tagjaiban felidézték az egykori emlékeket. Három évvel ezelőtt a közösség történetéről 72 oldalas, díszesen bekötött emlékkönyvet állítottak össze, ebből csupán annyi készült, hogy minden tagnak jusson belőle. Ez az igényes kötet Fábián Ferencné Rózsavölgyi Valéria keze munkáját dicséri.  

 

Az asztal körül a tagok megbeszélték, hogy március 15-án részt vesznek a Körös-parton az emlékmű koszorúzásán, illetve a költő évfordulós ünnepein.  

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. április hónapban

házasságot kötöttek

 

Perei László (Mezőberény) és Petneházi Erika (Mezőberény)

 

Plavecz Zoltán János (Mezőberény) és Fábián Katalin (Mezőberény)

 

Csizmadia Edmond (Mezőberény) és Frei Alexa (Mezőberény)

 

Kolompár Mihály (Mezőberény) és Kovács Alexandra  (Mezőberény)

 

Rácz Ernő (Mezőberény) és Lutsa Zhanna Mikolajivna (Mezőberény)

 

 

 

2024. április hónapban

 elhunytak

 

Sipos Kornél (1948)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében