A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Körösi Mihály is az előadók között

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Körösi Mihály is az előadók között

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-03-01 14:03 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Innen-onnan
|
Kibocsátó: Önkormányzat


A Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága, a Károli Gáspár Református Egyetemmel és a Miskolci Egyetemmel közös szervezésében Közösség és egyén - a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában címmel kétnapos nemzetközi tudományos online konferenciát tartott 2021. február 25–26-án.

Négy ország, 12 egyetemének, múzeumának, levéltárának, tudományos kutató szervezetének 24 történésze, kutatója osztotta meg a legkülönbözőbb aspektusból a konferencia témájában végzett kutatásainak eredményeit.


 

A konferencia résztvevőit Bognár Zalán (tanszékvezető egyetemi docens, KRE; elnök, GKNT) köszöntötte. Az eseményt Latorcai Csaba (közigazgatási államtitkár, EMMI) nyitotta meg, aki a tudományos esemény fővédnöke volt. Megnyitójában hangsúlyozta az esemény fontosságát, kiemelte Közép-Európa sajátos helyzetét a Szovjetunióba hurcolt civilek és hadifogolyok sorsával kapcsolatban. A konferenciát köszöntötte Horváth Zita (egyetemi tanár, rektor, ME), illetve Hermann Róbert (egyetemi tanár; vezető KRE TDI; a parancsnok tudományos helyettese, HM HIM; kutatócsoport-vezető, VERITAS)

 

Az első szekció munkáját Szakály Sándor (főigazgató, VERITAS; egyetemi tanár, KRE) vezette. Csak Mikó Zsuzsanna (főigazgató-helyettes, MNL) Adatok a szovjet fogságba kerültekről közel 700 ezer személyi karton alapján, címmel megtartott előadását emelem ki. Erre a napra időzítette a Magyar Nemzeti Levéltár az elhurcoltakról felvett kartonok adatbázisának közzétételét, amelyben bárki keresheti a Szovjetunióba elhurcolt hozzátartozóját.

 

A kétnapos konferencián a különböző szekciókban a következő kérdések kerültek részletesebb kibontásra: Társadalmi jelentőség, összetétel, hatás az elhurcolások, az elhurcoltak kontextusában. Háború, deportálás és következményeik regionális és országos szinten, Gulág rabsorsok, Helytörténeti mélyfúrások tapasztalatai, eredményei, Hazatérés után – következmények, emlékezet, Egyéni és közösségi sorsok és válaszok embert próbáló időkben.

 

A konferencia nagy népszerűségnek örvendett az online térben, nagy volt a nézettsége, sokan hozzászóltak írásban és szóban. Írországtól, Kanadából, Németországból, és számos más országból, településből érkezetek a téma feldolgozását, az egyesület munkáját támogató hozzászólások.

 

A kétnapos nemzetközi konferencia előadásai visszanézhetők a Youtube-on.

 

 

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy felkért előadóként a mezőberényiek  „málenkij robotra” hurcolásáról tarthattam előadást, ezzel a „mi történetünk” is része lett, kiegészítette nagy egészet, a  korabeli Magyarország történelmét.

 

 

 

Körösi Mihály


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2021. március hónapban

házasságot kötöttek

 

 

Bartó Zoltán (Mezőberény) és Braun Magdolna (Mezőberény)

2021. március hónapban

 elhunytak

 

Schőn Mihályné szül. Madarász Zsuzsanna (1931)

 

Szücs Józsefné szül. Brücher Magdolna (1928)

 

Erdősné Schőn Zsuzsanna Mária (1941)

 

Gáspár Imréné szül. Vas Zsófia (1935)

 

Kőszegi Mártonné szül. Bereczki Ilona (1931)

 

Kőszegi Márton (1924)

 

Köhler Julianna (1934)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok