A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Már digitálisan is látogathatóak a mezőberényi népi kerámiák

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Már digitálisan is látogathatóak a mezőberényi népi kerámiák

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-06-13 09:53 | Szerző: OPSKMM.
Kategória: Oktatás
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően már digitális formában, az interneten is elérhető a mezőberényi muzeális gyűjteményben a 2021. december 3-án Sokarcú népi kerámia címmel megnyitott tárlat.

 
A gondolat, hogy ezt a színes kiállítási anyagot a világ bármely pontjáról elérhetővé tegyük, ekkor fogant meg. Az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ gyűjteményében található értékes nagyszámú műtárgyi anyag közül a népi kerámia emelkedik ki közel 500 darabos állományával, melyben olyan ritka darabok találhatóak, mint az 1841-es datálású Miska kancsó vagy az 1854 évi Túri lisztes bödön. A többségében használati kerámiák nagyon változatos képet mutatnak és szinte minden edény típus megtalálható, gazdag formai variációkkal.

Erre az értékes gyűjteményre alapozva egy népi fazekasságot bemutató és a berényi fazekas hagyományokat megőrző és továbbadó látványtárral készültünk, s mindezt továbbgondolva emeltük át a digitális térbe. A műtárgyakat a technológia segítségével - a 21. századi elvárásoknak megfelelően -, kívánjuk bemutatni, interpretálni. A tárgyakat bemutató vizuális tartalom a felhasznált szoftver segítségével folyamatosan bővíthető, így jól használható oktatási ismeretterjesztő célokra is. Ezáltal az iskolás korosztály számára is kézzelfoghatóbbá tehetjük ezeket a már-már feledésbe merült, nagyszüleink háztartásában még rendszeresen használt edényeket. A korszerű berendezések és eszközök mellett a műtárgyak vizuális interpretálása nagy előrelépést jelent a gyűjtemény és a helyi közösségek életében. A fejlesztés fontos célja, hogy biztosítsa és bővítse a település lakóinak helytörténeti ismereteit, segítse a városban élők identitásának erősítését, tovább növelve ezzel a közgyűjteményi és közművelődési ismereteket és információkat igénybe vevők számát. A kiállításban a kerámiákat tematikusan, kronologikusan, az edénytípusok és formák szerint mutatjuk be. Ezek a következőek: butykosok, butellák, kulacsok, kancsók bokályok, vizeskorsók szilkék, bödönök fazekak köcsögök tálas és sütőedények.


Az oldal elérhetősége: digitaliskeramia.hu


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2023. november hónapban

házasságot kötöttek

 

Nagy Zoltán (Mezőberény) és Kána Hajnalka (Mezőberény)

 

Kiss Géza Gergő (Budapest) és Bohus Sára (Budapest)

 

Kelemen Zsolt (Mezőberény) és Kiss Andrea (Mezőberény)

 

Szekeres Szilárd (Mezőberény) és Radványi Nelli (Mezőberény)

 

 

2023. november hónapban

 elhunytak

 

 

Kótai Józsefné (1951)

 

Irázi Tibor (1971)

 

Földesi Istvánné szül. Mucsi Ilona (1941)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok