A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Tájékoztató kút létesítésének, üzemeltetésének, fennmaradásának, megszüntetésének engedélyezéséről

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Tájékoztató kút létesítésének, üzemeltetésének, fennmaradásának, megszüntetésének engedélyezéséről

Nyomtatás
Létrehozva: 2020-05-18 12:03 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról szóló 2020. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Vgtv.mód3.) hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.

 

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet 24.  § (1) bekezdése szerint „A települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges:

 

a) olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:

 

aa) a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint kijelölt, kijelölés alatt álló, illetve előzetesen lehatárolt belső, külső és hidrogeológiai védőidom, védőterület, valamint karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül, és legfeljebb 500 m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,

 

ab) épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény vagy a háztartási igények kielégítését szolgálja, és

 

ac) nem gazdasági célú vízigény;

 

b) az ab) pontban szereplő házi ivóvízigény kielégítését szolgáló kúthoz tartozó, víztisztítási feladatokat ellátó vízilétesítmény létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez;

 

c) az 500 m3/év mennyiséget meg nem haladó, kizárólag háztartási szennyvíz tisztítását és a tisztított szennyvíz elszikkasztását szolgáló vízilétesítmény létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez.”

 

 

Minden más esetben a vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel rendelkező hatóság, azaz a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság engedélye szükséges.

 

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 31. § (2) bekezdése 2019. január 1-jétől rögzíti, hogy a felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítmények engedélyezési eljárása mentesül az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól.

 

A fennmaradási engedélyezési eljárás iránti kérelem benyújtása előtt dokumentációt kell készíttetni a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról szóló 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) 2. sz. melléklet II. A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó kutak vízjogi üzemeltetési és fennmaradási engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalma szerint.

 

Fontos, hogy a beadott dokumentáción a felszín alatti vízkészletekbe történő beavatkozás és a vízkútfúrás szakmai követelményeiről szóló 101/2007. (XII.23.) KvVM rendelet (a továbbiakban: KvVM rendelet) 13. §-ban megjelölt szakember nyilatkozata szükséges.

 

Fúrt kútnál magánszemély esetében a jegyzői engedélyes talajvízre, parti szűrésű vízre szűrőzött kúthoz NEM kell tervezői végzettség, NEM kell MMK tagság elég, ha a dokumentumot kútfúrási jogosultsággal rendelkező szakember írja alá.

 

Ásott kút engedélyezéséhez, fennmaradási engedély ügyintézéséhez NEM kell kútfúró végzettség, e kutakat a tulajdonos is engedélyeztetheti, és aláírhatja.

 

A fennmaradási engedélyezési eljárás iránti kérelemnek tartalmazni kell a BM rendelet által előírt adatokat.

 

Az elkészült kút használatbavételi engedély alapján vehető használatba. A meglévő kút a fennmaradási engedély alapján használható.

 

Kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez kérelmet kell benyújtani Mezőberény Város Jegyzőjéhez postai úton az 5650 Mezőberény, Kossuth tér 1. sz. címre, vagy elektronikusan benyújtani az info@mezobereny.hu e-mailcímre.

 

A kérelmek kérhetők a Mezőberényi Polgármesteri Hivatalban vagy elérhetők a www.mezobereny.hu honlapon jelen cikk alatt.

 

További információ kérhető – ügyfélfogadási időben – a Mezőberényi Polgármesteri Hivatal Beruházási csoportjától az alábbi elérhetőségeken:

 

Kis József beruházási csoportvezető     06/20 360 3600   kis.jozsef@mezobereny.hu

 

Vrbovszki Zsolt beruházási ügyintéző   06/70 400 2443   vrbovszki.zsolt@mezobereny.hu

 


Leírás Kategória Méret Letöltés
A vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról Közérdekű adatok 1.08 Mb
Adatlap kút létesítéséhez Általános 612 Kb
Adatlap kút megszüntetéséhez Általános 3.82 Mb
Adatlap kút üzemeltetéséhez és fennmaradásához Általános 649 Kb
Kérelem talajvízkút engedélyezésére Általános 3.82 Mb


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2021. május hónapban

házasságot kötöttek

 

Kovács Roland (Mezőberény) és Bertók Gabriella (Mezőberény)

 

Móricz András (Mezőberény) és Hegedüs Tímea (Mezőberény)

 

Kocsis László (Mezőberény) és Fábián Dóra (Mezőberény)

 

Pleskó István (Végegyháza) és Nóvé Magdolna (Mezőberény)

 

 

2021. május hónapban

 elhunytak

 

Katona Frigyes (1951)

 

Lakatos Sándorné szül. Római Julianna (1943)

 

Várfalvi Andrásné szül. Braun Magdolna (1928)

 

Hegedűs Pál (1934)

 

Madari László (1929)

 

Virág Pálné szül. Litauszki Zsuzsanna (1924)

 

Mezei Athanáz (1955)

 

Cs.Nagy Zoltán (1930)

 

Barna János (1955)

 

Hőgye Gábor (1955)

 

Savolt Mihályné szül. Udvari Mária (1926)

 

Varga Sándor (1946)

 

Pázsit Sára Zsófi (2012)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok